LIVE TEXT | Război în Ucraina. Faza fierbinte a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia până la sfârşitul anului în curs

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Faza fierbinte a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia până la sfârşitul anului în curs

UPDATE 05.49 Ruşii au lovit regiunea Odesa şi Harkov cu rachete

În noaptea de 17 august, ruşii au bombardat regiunea Odesa, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratchuk, pe Telegram.

În plus, în aceeaşi noapte, trupele ruse au lovit Harkivul cu rachete. Canalele locale Telegram au raportat lansarea de rachete din Belgorod. În acest moment, a fost anunţată stare de urgenţă în regiunea Harkov.

Mai devreme ruşii au bombardat Mykolaiv în noaptea de 17 august . S-au auzit explozii în diferite zone ale oraşului. Primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Sienkovych, a raportat că au fost lovite obiecte civile şi că au fost avariate clădiri rezidenţiale.

UPDATE 04.31 NSDC a respins versiunile propagandistice ale exploziilor din Crimeea. Ce ascunde Rusia?

Versiunea rusă a exploziilor din Crimeea este o acoperire mediatică a incompetenţei unităţilor Forţelor Armate Ruse din peninsulă, a precizatn mesajul său Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

CCD notează că, după o serie de explozii în Crimeea ocupată, propaganda a exprimat mai multe versiuni „mai plauzibile” cu privire la cauzele exploziilor.

Versiunea exploziilor din Novofedorivka este o încălcare a regulilor de siguranţă la incendiu. Potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, pe aerodromul Saki a fost detonată muniţie de aviaţie, dar exploziile nu au deteriorat aeronava. În acelaşi timp, nicio dovadă nu indică detonarea deliberată a muniţiei.

În Azov, versiunea exploziilor este sabotaj. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că, în urma sabotajului, a fost avariat un depozit militar din apropierea oraşului Dzhankoy, precum şi linii electrice, o centrală electrică, o cale ferată şi clădiri rezidenţiale.

Cât despre Gvardiyskyi, ruşii au spus că „nu au fost explozii” şi că „bufniturile” nu au nicio legătură cu baza aeriană militară şi nu au fost victime.

„Absurditatea versiunilor despre exploziile din Crimeea prezentate de propagandişti nu este altceva decât o muşamalizare mediatică pentru incapacitatea aproape completă a unităţilor Forţelor Armate Ruse staţionate în Crimeea”, a spus CCD.

Marţi dimineaţă, autorităţile de ocupaţie din Crimeea au raportat un incendiu la o centrală electrică din districtul Dzhankoy. Ulterior s-a cunoscut că incendiul a avut loc în unitatea militară rusă din Azov.

Propagandiştii de la Kremlin au adăugat că şi calea ferată a fost avariată în urma incidentului .

The New York Times , citând un oficial de rang înalt din Ucraina, scrie că o unitate de elită ucraineană este implicată în exploziile de la Dzhankoya.

S-au auzit explozii şi la baza aeriană a ocupanţilor din satul Gvardiyske (districtul Simferopol). Martorii oculari, citaţi de rosZMI, au văzut cum se ridica fum negru.

UPDATE 03.21 În Narva (Estonia), un monument sovietic reprezentat de un tanc T-34 a fost demontat

„Locul tancului din Al Doilea Război Mondial nu se află pe un piedestal de lângă drumul dintre Narva şi Narva-Jõesuu, ci într-un muzeu”, a comentat preşedintele estonian cu privire la această decizie.

.

UPDATE 02.44 Ce se va întâmpla când se încheie faza fierbinte a războiului: Jdanov a dat o prognoză

Expertul militar Oleg Jdanov a povestit ce se va întâmpla după încheierea fazei fierbinţi a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

"Sfârşitul fazei fierbinţi a războiului înseamnă atingerea graniţelor anului 1991 şi ajungerea la acorduri privind reducerea intensităţii ostilităţilor, în cel mai bun caz - o încetare a focului", a remarcat expertul. "Privesc cu optimism viitorul. Sper că încă ne vor da arme mai devreme sau mai târziu... şi vom putea conduce o operaţiune de contraofensivă şi vom ajunge la graniţele din `91.

„Şi atunci intrăm în faza unui conflict armat de intensitate scăzută. Şi aceasta va sta la baza procesului de negociere, iar apoi vom vedea despre ce putem cădea de acord. Dar poziţia noastră va fi cea mai puternică. Nu vom accepta ultimatumuri din Rusia”, a adăugat Jdanov.

Anterior, generalul-maior ucrainean Dmytro Marchenko a prezis că faza fierbinte a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia până la sfârşitul anului în curs .

Andriy Zahorodnyuk, şeful Centrului pentru Strategii de Apărare, ministrul Apărării al Ucrainei pentru 2019-2020, a menţionat că ruşii vor profita la maximum de iarnă împotriva Ucrainei, în special, pentru a priva ţara de resurse energetice suplimentare.

UPDATE 01.36 Cehia este pregătită să preia coordonarea procesului de refacere a regiunii Dnepropetrovsk, se precizează în declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei .

ŞTIRE INIŢIALĂ Intensificare a luptelor în sud: trupele ruse au sporit loviturile aeriene şi cu rachete

În sudul Ucrainei, ocupanţii ruşi au intensificat atacurile aeriene şi cu rachete asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni. Acest lucru este raportat de Comandamentul Operaţional „Sud”, cu privire la luptele din ziua de 16 august.

Se observă că în sud, inamicul rămâne pe liniile sale defensive prestabilite, fără modificări semnificative în compoziţia cantitativă.

„Limitată în mod semnificativ de acţiunile noastre de înaintare pe uscat, creşte activitatea atacurilor aeriene şi cu rachete. În timpul zilei, avioanele de atac şi elicopterele de atac ne-au lovt poziţiile de 9 ori, inclusiv folosind o rachetă aer-aer împotriva aeronavelor noastre. Nu au fost pierderi”, notează OK Sud.

Seara, ocupanţii au lovit şi infrastructura portuară din Mykolaiv cu rachete Smerch. Nu au fost victime.

"Încercând să recunoască starea poziţiilor noastre prin luptă, inamicul a înaintat în direcţia Bila Krynytsia cu forţele unui pluton de asalt aeropurtat. Nu a avut succes şi s-a retras", se arată în mesaj.

În acelaşi timp, aviaţia ucraineană a atacat un alt bastion inamic şi 4 zone de concentrare a trupelor şi echipamentelor de luptă în apropiere de Pravdyny, Arkhangelskyi, Olganyi, Biloghirka şi Novopetrivka.

„Unităţile de artilerie-rachete în timpul executării misiunilor de foc au asigurat pierderi inamicului constând în 15 lansatoare de rachete, 1 complex de rachete antitanc, 6 autovehicule, inclusiv vehicule blindate”, - a adăugat în OK „Sud”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă